2010. március 15., hétfő

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Nevének eredete:

A bazsalikomot az európai országokban a görög királyok elnevezéséből a "basileus" szóból származtatják. Innen származik a királyfű megnevezése is. Az Ocimum szintén görög szó az "illatozni" szó latinosított alakjából maradt ránk. A legendárium szerint, a feltámadás után, bazsalikom bokor nőtt, Jézus sírja körül. Ezért sok helyen például Görögországban a templomok oltárain ma is megtalálható és Jézus ajándékának tekintik ezt az illatos csodás növényt. Azt mondják a Bazsalikom a mediterrán ételek fűszernövénye, de használják Ázsiában is és bizonyos tájakon hívják német borsnak is. Egy biztos, nekem mindig a napfény és Görögország jut eszembe erről a növényről.

Fajtái:

Egy olasz szakácskönyvben olvasta a férjem, hogy több mint kétszáz fajtája van világszerte. Én most az egyik Thai bazsalikomfajtából, görög bazsalikomból, fahéj illatú, citromillatú zöld és lila levelű bazsalikomból ültettem magot.

Vetése:

A mi éghajlatunkon egynyári növény, vagyis évről évre újra kell telepíteni kertünkbe. Ám ha ősszel begyűjtjük a magokat a növényről, minden évben lesz friss bazsalikom a konyhában. A magokat márciusban kell elvetni vagy kisebb cserépbe, vagy szaporító ládába is szórhatjuk őket. Permetezzük be a földet vízzel, szórjuk rá a magokat és ezután egy fóliával takarjuk be őket, tegyük az edényt napfényes minimum 10-15 fokos helyre. Ez lehet a konyhaablak, vagy egy világos, fűtött folyosó is. A kis palánták már pár héten belül kifejlődnek. A képen már látszanak a sziklevelek itt 6 naposak ez a zöld levelű bazsalikom saját gyűjtött magja, ilyenkor már le lehet venni a fóliát. A különlegességeknek több nap kell, majd csak májusban lehet a szabadba ki ültetni őket, várjuk meg a fagyokat, mert nem szereti a hideget. A bazsalikomot a fűszerkertben, az erkélyen, de egy nagyobb cserépben vagy dézsában is nevelhetjük. Társíthatjuk, más fűszernövényekkel szereti a petrezselymet, a rozmaringot. Különleges hatású, ha a lila és zöld levelű bazsalikomot egy cserépbe ültetjük. Kerek lapos agyagedénybe téve valódi mediterrán hangulatot ad kertünknek. Folytatjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails