2010. március 31., szerda

Fokhagyma (Allium sativum)

A fokhagyma (Allium sativum) gyógy-, és fűszernövény, melynek hagymagumója fogyasztható. Erőteljes aromával, illattal, vagy szaggal rendelkezik. Eredetileg Közép-és Dél-Ázsiában őshonos, de ismert, hogy már az egyiptomi piramisépítők is előszeretettel fogyasztották gerezdjeit. Mára már az egész világon elterjedt és kedvelt. Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték. A középkorban a pestisdoktor madárfejszerű álarcának csőrrészébe többek között fokhagymalevelet is tettek. Nálunk a XV. században kezdték a termesztését.

Termesztése:

A hagymafélékhez tartozó, eredetileg évelő, de nálunk általában egynyáriként termesztett növény. Hagymája gerezdekre tagolódik. Magról nem érdemes szaporítani, csak gerezdekről, ősszel és tavasszal dugdossák. Meleg- és fényigényes, egyenletes vízellátást igényel. Ősszel (novemberben) ledugtam pár gerezdet kíváncsiságból, most 15-20 cm-es a levele, amiket szombaton (március 27-én) dugdostam el már kibújtak kb.: 2 cm-es kis hajtásai vannak! (nem kínai gerezdek! Magyar fokhagyma!!!) Ő is biodoktor, a növénytársításban nálam, most a málnát védi, brokkolirózsa blogomban írok róla.

Élettani hatása:

A hagymája a növény gyógyhatású része, bár néha a leveleit is fogyasztják Illóolajakat (alliin, allicin), szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, C-vitamint jódot és ként is tartalmaz. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoéntől kapja. A fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatású és erősíti a koszorúereket: ezért keringési betegségek leküzdésében is hatásos. Antibakteriális hatásáról is ismert. Fertőzés gátló, erősíti az immunrendszert. Enyhíti az influenzát, náthát, hörghurutot, és torokfájást, csökkenti a koleszterinszintet és antibiotikus hatású. Emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, epe és májműködést elősegítő. Tehát ha rendszeresen eszel nyers!!! fokhagymát nagyon sokat teszel egészséged megőrzéséért. Igen nagyon büdös, ráadásul, ha sokat eszünk belőle egy idő után a bőrünkön is lehet érezni, de ha nyers petrezselymet, egész kávészemet vagy szegfűszeget rágcsálunk utána (a petrezselymet együk meg, rengeteg C-vitamin van benne, de a kávét és a szegfűszeget ne nyeljük le) elmúlik a kellemetlen szag, ezek garantált kipróbált szagűzők!

Felhasználása:

A fokhagyma a magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszere. A fokhagyma kiváló fűszer is. Amire azonban mindig ügyeljünk: ha zsírban pirítjuk, könnyen megkeseredhet. A legjobb, ha gerezdjeit egészben tesszük az ételbe, ám ha mégis daraboljuk vagy passzírozzuk, bánjunk vele kíméletesen! Felhasználhatjuk levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, de nagyon szeretem a pirítós kenyéren, vagy a lángos ízesítéséhez is. A legtöbb húspác és fűszerkeverék alkotóeleme, a curry egyik meghatározó íz anyaga. Gerezdenként, összezúzva vagy szárítva. Érdemes belőle ételízesítőket: pestó, paprikakrém, fokhagymakrém; fűszerecetet; fűszer olajat; savanyúságot készíteni, de élettani hatásait legjobban nyersen hőkezelés nélkül fejti ki!

2 megjegyzés:

  1. Szia Kertészlány!

    Jó erre a levendula kertre időnként benézni. Nagyon klasszak a képek és a tartalom is hasznos.

    Fokhagyma szagűzéssel kapcsolatban van néhány további tipp: édeskömény, koriander, ánizs, köménymag.

    A fokhagymának afrodiziákum hatása is ismert. Afrodiziákumokról bővebben a http://olasz-fordito.blogspot.com/2010/04/afrodiziakum-vagykelto-vagyfokozok.html blog bejegyzésben lehet olvasni.

    VálaszTörlés
  2. Szia Capitano SEO, köszönöm kedves szavaid, és a további tippeket:) Izgalmas a téma, amiről írtál, ha megengeded írásodat felhasználva sorra veszem majd ezeket a vágyfokozó növényeket!!! Nálam a szép szavak, a csoki, és a vörösbor biztos siker, a többire még nem figyeltem fel, de jó tudni, hogy ezek a növények Afrodiziákumok!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails