2010. március 13., szombat

Levendula (Lavandula angustifolia)

Az árvacsalánfélék családjába tartozó félcserje. A Földközi-tenger mellékéről származik, az ókori görögök és rómaiak is jól ismerték, de a lovagkorban került a kertekbe, a középkorban nagyon becsülték gyógyhatását. A XV. századtól kezdve hazai használatáról is találunk utalásokat. Mára már nálunk is nagyon elterjedt, aki járt már a Tihanyi-félszigeten létesített levendulaültetvényen azt biztos, hogy elvarázsolta a látvány. Virágai kékeslilák vagy mély lilák, a növény felső részén virulnak. Elég csak megfogni őket, és kezünk egész nap illatos marad. A levendula illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. Magas illóolaj (1-3%), tartalma miatt a virágok antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásúak.

Nevelhető magról, én most ezt próbálom ki. Egyébként dugványozással és tőosztással is szaporítható ezt már próbáltam. Napos helyre kell ültetni, szárazságtűrő, amíg nedves a földje, ne is öntözzük. Csak egy tő van a sziklakertben, idén szeretnék több cseréppel szaporítani. Folytatjuk!

1 megjegyzés:

  1. Gratulálok a harmóniához!

    Szeretnék egy néhány méteres levendula csíkot. Hogyan kell magról szaporítani levendulát? Van valami trükkje?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails