2010. március 24., szerda

Sarkantyúka

A biokertész választása

Ez a kis biokertész segéd az egyik kedvencem. Dél-Amerikából, Peruból származik, fagyérzékeny ezért vetettem belőle most sejtes szaporító tálcába, mert a szabadföldbe csak májusban ültethetjük és szeretném minélelőbb látni.

Termesztése:

Egészen nagyméretű magja van, könnyű a vetése, talajban nem válogatós, de nem is kell, hogy tápdús legyen, mert akkor a levelére dolgozik és kevés virágot ad. Viszont sok fényre van szüksége, de nem a perzselő kánikulára, azt nem szereti. Az elhullatott magjairól a következő évben is elszaporodik.

Fajtái:

Én két fajtáját ismerem, az egyik a kicsi bokros, ezt kell a paradicsom ágyás szélére vetni. A másik az indás akár 2 méter magasra is megnő, ehhez kell támaszték, ezt a sárga koktélparadicsom mellé lehet ültetni, ami szintén eléri a 2-2,5 m magasságot.

Haszna:

Szépségén túl, a sarkantyúka egy növénydoktor, magához vonzza a vértetveket így a rózsák és a gyümölcsfák felszabadulnak a kis nedvszívóktól. A krumpli és a paradicsom között is elriasztja a kártevőket.


Felhasználása:

A sarkantyúka ehető virág, a növény minden része fogyasztható. Levele, virága és bimbója salátákba kitűnő, kicsit édeskés és egyben csípős íze van a csípős retekhez tudnám hasonlítani. A sarkantyúka saláta jól illik a sajtokhoz. Virága desszertek, gyümölcssaláták díszítője és ízesítője lehet, emlékeztet a rózsabors ízére. Nyersen az igazi, sütve, főzve vagy szárítva aromája elvész, használjuk ki a nyarat! Magja és bimbója ecetes-sós lében tartósítva, a kapribogyó ízéhez hasonlít.

Élettani hatása:

A sarkantyúka gyógynövény is, vitaminokat, antibiotikus anyagokat és ként tartalmaz. Erősítő és enyhén hashajtó hatása van.

2 megjegyzés:

  1. Most jöttem hozzád!
    Úgy látom okosodni fogok itt!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm Márta! Hamarosan meglesz az új gépem és újra lesznek bejegyzések és fotók. Nagy nagy szeretettel várlak vissza!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails