2010. április 13., kedd

Borágó (Borago officinalis L.)

Régóta ismert gyógynövény, Spanyolországban főzeléknövény, nálam biokertész. Elsősorban az északi féltekén, a mediterrán területeken tenyészik. Az érdes levelűek családjába tartozó a trópusokon fává növő gyógynövény. Virágai fehér vagy kék színű boragoid virágzat.

Környezeti igénye

Közepesen melegigényes. Melegebb mediterrán területekről származik, ennek ellenére már jól alkalmazkodott a mérsékelt éghajlathoz. A magok csírázása 10 °C alatt megkezdődik, de a kedvező csírázási hőmérséklete 18-20 °C. Későbbi fejlődéséhez is elegendő a 20 °C körüli hőmérséklet, ennél lényegesen magasabb (30 °C körüli) hőfokon is szépen díszlik, ekkor a levelek gyorsan elöregednek, hamar értéktelenné válnak. Azt írja a szakirodalom, hogy a levele és zöld hajtásai az 1-2 °C-os fagyokat még átvészelik, de ez alatt már elpusztulnak. Mi télen többször mértünk -17 °C-ot, a talajra szóródott magokból még ősszel palánták nőttek és ezek nagyon jól átteleltek ezek a képek március 09-én készültek. Fényigényes, vízigényes, jó vízgazdálkodású vagy öntözött területeken hosszú ideig zsengék maradnak a levelek. Dísznövényként vagy mézelőnek termesztve öntözés nélkül is hoz virágot, de a szárlevelek alulról felfelé gyorsan elszáradnak. Vízigénye virágzásig nő, terméskötés után már kevesebbel is beéri. Kötöttebb, agyagos, hideg talajokon is termeszthető. Közepes tápanyagigényű. Egyéves növény, ezért vetésforgóban szerepeltethető, de nem szükséges közvetlenül szervestrágyázás után termeszteni. Ültetésénél vegyük figyelembe, hogy az elszóródó magok a következő évben kicsírázva gyomosítanak.

Termesztése

Palántanevelésre nincs szükség, közvetlenül helyrevetéssel szaporítjuk. A magvetést áprilisban kezdhetjük. A sorokat egymástól 40-50 cm-re jelöljük ki. A kapa fogával vagy nyelével húzzunk ki 3-4 cm mély kis vetőárkot, amelybe kézzel, egymástól 5-6 cm-es távolságra szórjuk a magokat. A magvetés után azonnal takarjuk vissza a földet, hogy minél kevésbé száradjon ki. Száraz talajon a sorokat alaposan öntözzük be. A sorok helyét jelezzük, hogy a kelést késleltető cserepesedést a csíranövények megsértése nélkül meg tudjuk akadályozni. 2-3 lombleveles állapotban egyeléssel állítsuk be a legalább 25-35 cm-es tőtávolságot. Nem tudom általában milyen magasra nő a borágó, nálunk elérte a 150 cm-t is, és karózni kellett. Van, aki a földön hagyja elfeküdve, így gyomfojtó hatása van. A levelek szedését a bimbók megjelenése előtt kezdhetjük. A fiatal, félig fejlett, zsenge leveleket kézzel törjük le a tőről. Egyszerre egy-egy növényről csak a levelek egyharmadát szedjük le, mert a sok levél eltávolítása megállítja a növekedést, sőt a növény pusztulásához is vezet. Termeszthető szakaszos vetéssel is. 2-3 hetente megismételhetjük a magvetést július közepéig, így mindig lesz fiatal, növekedésben levő tövünk, amelyről folyamatosan szedhetünk zsenge leveleket. Magfogása nehéz, mert az egyes virágok nyílása, ezzel együtt a terméskötés és a magérés sem egyszerre történik. A termések éréskor négy részre esnek szét és gyorsan kihullnak a rekeszekből, ezért a teljes érés előtt szedjük le a magszárakat és utószárítással érleljük meg a magokat.

Betegsége és kártevője nem ismeretes. Kiváló biokertész a káposzta félék, uborka, cukkini védő növénye, de kiváló méhlegelő.

Felhasználása

A virág nagyon mutatós sütiken, frissen vagy kandírozva. Én elsősorban a túrós, tejszínes fogásokhoz illesztem, de egy egyszerű pohárkrém elegáns desszertté varázsolható vele. A borágó virág hamar hervad, de jégbe zárva koktélok, turmixok, gyümölcslevesek dekoratív kiegészítője. Spanyolországban főzeléknövényként termesztik. A zsenge levelek finomak salátába, főleg nagyon apróra vágva uborkához adva. Az íze a nyers uborkáéra emlékeztet, ezért uborkaszagú fűnek is nevezik. Mártások és savanyú főzelékek egyik ízesítőjeként ismert, nyersuborka eltevésnél is használják. Sok helyen kertekben dísznövényként is ültetik. A méhészek is kedvelik.

Élettani hatása:

Értékes ásványisó tartalma miatt a népi gyógyászatban vese- és hólyagbántalmak ellen használják. A magból kivont olajában linol-, linóién-, olaj-, palmitinsav található, míg a zöld részekben a nagy ásványianyag-tartalom mellett, szaponin és cseranyag fordul elő. A cseranyagáért és nyálkatartalmáért hasmenés ellen alkalmazzák. Illóolaj-, gyantasav-, szaponin tartalmáért, bőrgyógyászatban gennyes pattanásokra, kelésekre, borogatásra, illetve toroköblögetésre használják. A kozmetikai ipar egyre növekvő mennyiségben termelteti. A borágóolaj gamma-linolénsava csökkenti a vér koleszterinszintjét, így az érelmeszesedést lassítja.

2 megjegyzés:

  1. Szia,nagyon tetszik a blogod színvilága :)

    Egy ismerősömtől kaptam ebben az évben borágót ezt a csodás kis kék virágot. A levelét a kovászos uborkához használtam, a virágot pedig érdemes a jégkockatartóban lefagyasztani, igen dekoratív jégkockát szolgálhatunk fel. Mindenkinek ajánlani tudom ezt a növénykét.

    VálaszTörlés
  2. Szia Andi,
    Köszönöm a dicsérő szavaidat, a borágó tényleg csoda egy növény, de vigyázz, mert ha egyszer megszereti a kerted kiirthatatlan!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails